Beeolocal

Zuivere honing

Honing is een natuurlijk product, in principe hoeft de imker de honing alleen maar uit de honingraat te halen en de honing is klaar voor consumptie. Toch is dat niet de honing die je in de supermarkt koopt.

EG-honing

Dat staat ook op de verpakking, bijna altijd zie je daar de tekst “gemengde EG en niet EG honing”. Voor honing-merken is het belangrijk dat zij een constante kwaliteit en smaak leveren, de consument verwacht natuurlijk dat de smaak hetzelfde blijft.

De smaak van honing is echter afhankelijk van de bloemen die de bijen bezocht hebben om nectar te verzamelen. Honing die gemaakt is in het voorjaar, als alle bomen in bloesem staan, zal dus ook anders smaken dan honing die in de zomer is gemaakt, de bloesem van het voorjaar is immers niet meer beschikbaar en nu bloeien er weer andere bloemen. Zo komt het dat de honing door het jaar heen van smaak verandert, voor grootschalige commerciële honing is dat niet wenselijk en dus wordt de honing gemengd tot een product dat altijd hetzelfde smaakt maar dus eigenlijk geen echte (zuivere) honing is.

Bij het label “niet EG” heb je eigenlijk geen idee wat er nu precies in zit, of zelfs waar het vandaan komt. Vaak komt de honing uit China of Zuid-Amerika en soms wordt er zelfs gewoon suikerwater gebruikt om te vermengen met honing.

Het is dus beter om honing direct bij een lokale imker te kopen, zo weet je dat je een zuiver en lokaal product in handen hebt. Ook bevat deze honing sporen van stuifmeel uit de omgeving, wat gunstig is voor mensen die last hebben van hooikoorts.

Verkoopt u lokale honing?
Voeg uw loctie gratis toe!